Hangi mevsim hangi sebze hangi meyve hangi balık????
SEBZE
|
MEYVE
|
BALIK
|
SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN
| |
OCAK
|
Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp
|
Elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt
|
Kefal, tekir, kırlangıç, iongilos, levrek,
|
Sebze ve etsuyu ile hazırlanan çorbaları sofranızdan eksik etmeyin. Hareketsiz geçirilen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sisteminizi düzenler. Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerdendir.
|
ŞUBAT
|
Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, turp
|
Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva
|
Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, Gümüş balığı
|
Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık tüketin. Bol beta-karoten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek ya da havuç Suyu hazırlayın.
|
MART
|
Ispanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli
|
Elma, muz
|
Levrek, kalkan, kefal
|
Mart, yaza hazırlanılan aydır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, aynı zamanda ilkbahara geçiş yapılan aydır. Bu sebeple hafif ve bir o kadar da direnç veren besinleri tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmelidir.
|
NİSAN
|
Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul
|
Can erik
|
Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya
|
Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanıdır. Bu aylarda et olarak kuzu eti tercih edilmelidir. Sütlü hafif tatlılar yiyin. Sabah kahvaltılarında ve geceleri yatmadan evvel bir bardak süt içmelisiniz. Hafif ama Sağlıklı beslenip ve açık Havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızla vedalaşabilirsiniz.
|
MAYIS
|
Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık
|
Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut
|
Barbunya, levrek, kılıç, kırlangıç, dilbalığı
|
Çilek kısa ömürlü bir meyvedir. İçeriğinde bulunan zengin vitaminler (özellikle C vitamini) ve Mineraller sayesinde ani enerji vererek, geçiş mevsiminde ortaya çıkabilen yorgunluk belirtilerini gidermektedir.
|
HAZİRAN
|
Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi
|
Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut
|
Mercan, levrek, barbunya
| |
TEMMUZ
|
Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi
|
Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne
|
Sardalye, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya
|
Semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebzedir. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karşı ekilidir.
|
AĞUSTOS
|
Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber, sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber
|
Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.
|
Çie palamudu, mercan, kılıç, sardalye
|
Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanıdır. Bol meyve yemelisiniz. Bunun yanı sıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın.
|
EYLÜL
|
Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber
|
Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm
|
Palamut, lüfer, kılıç, sardalye, kolyoz, kırlangıç
| |
EKİM
|
Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç
|
Armut, ceviz, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muz
|
Palamut, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalye
|
Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır. Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz
|
KASIM
|
Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yerelması, havuç,ıspanak, karnabahar, pazı
|
Ceviz, kestane, üzüm, elma, muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt, abzon hurması
|
Mezgit, ringa
|
Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz. Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz. İçerdiği bol beta-karoten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze.
|
ARALIK
|
Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana
|
Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva, abzon hurması
|
Levrek
|
Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin. Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz, elma ve kuruyemişleri bol tüketin.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder