20 Mart 2012 Salı

Hangi mevsim hangi sebze hangi meyve hangi balık????

Hangi mevsim hangi sebze hangi meyve hangi balık????

SEBZE
MEYVE
BALIK
SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN
OCAK
Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp
Elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt
Kefal, tekir, kırlangıç, iongilos, levrek,
Sebze ve etsuyu ile hazırlanan çorbaları sofranızdan eksik etmeyin. Hareketsiz geçirilen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sisteminizi düzenler. Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerdendir.
ŞUBAT
Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, turp
Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva
Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, Gümüş balığı
Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık tüketin. Bol beta-karoten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek ya da havuç Suyu hazırlayın.

MART
Ispanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli
Elma, muz
Levrek, kalkan, kefal
Mart, yaza hazırlanılan aydır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, aynı zamanda ilkbahara geçiş yapılan aydır. Bu sebeple hafif ve bir o kadar da direnç veren besinleri tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmelidir.
NİSAN
Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul
Can erik

Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya
Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanıdır. Bu aylarda et olarak kuzu eti tercih edilmelidir. Sütlü hafif tatlılar yiyin. Sabah kahvaltılarında ve geceleri yatmadan evvel bir bardak süt içmelisiniz. Hafif ama Sağlıklı beslenip ve açık Havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızla vedalaşabilirsiniz.
MAYIS
Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık
Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut
Barbunya, levrek, kılıç, kırlangıç, dilbalığı
Çilek kısa ömürlü bir meyvedir. İçeriğinde bulunan zengin vitaminler (özellikle C vitamini) ve Mineraller sayesinde ani enerji vererek, geçiş mevsiminde ortaya çıkabilen yorgunluk belirtilerini gidermektedir.
HAZİRAN
Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi
Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut
Mercan, levrek, barbunya
Kısa ömürlü dut ve kiraz bu ayda bol bol tüketilmelidir. Her ikisi de zengin vitamin ve Mineral kaynağıdır.
TEMMUZ
Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi
Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne
Sardalye, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya
Semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebzedir. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karşı ekilidir.
AĞUSTOS
Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber, sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber
Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.

Çie palamudu, mercan, kılıç, sardalye
Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanıdır. Bol meyve yemelisiniz. Bunun yanı sıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın.
EYLÜL
Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber
Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm
Palamut, lüfer, kılıç, sardalye, kolyoz, kırlangıç
Eylül, kışa hazırlık ayıdır. Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir. Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin. Mürdüm Erik ve fındığı her Gün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin.
EKİM
Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç
Armut, ceviz, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muz
Palamut, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalye
Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır. Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz
KASIM
Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yerelması, havuç,ıspanak, karnabahar, pazı
Ceviz, kestane, üzüm, elma, muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt, abzon hurması
Mezgit, ringa
Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz. Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz. İçerdiği bol beta-karoten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze.
ARALIK
Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana
Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva, abzon hurması
Levrek
Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin. Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz, elma ve kuruyemişleri bol tüketin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder