14 Mart 2012 Çarşamba

Zeytinyağlı Taze Bakla

Baklagillere adını veren bu sebze tüm baklagillerde olduğu gibi tanelerinde yüksek oranda protein ihtiva ettiğinden hem taze hem de kuru olarak tüketilebilen değerli bir bitkisel protein ve karbonhidrat  kaynağıdır. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunur.
Çekirdeklerinden yemek (baklayı kabuklarıyla yemek mineral ve vitamin kaybını azaltır), taze yapraklarından da salata yapılan baklanın sakız baklası, sultani bakla, bayrampaşa baklası gibi çeşitleri vardır ve yetişme süresi boyunca yeterli ve düzenli su isteyen bakla Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yetişir.
Bakla, insan sağlığı için önemli bir sebzedir. Bedenin kötü kolesterol düzeyini düşürür. Hazmı kolaylaştırır.  İdrar yollarını temizler. Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir. Baklada nişasta oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltir. Bu nedenle şeker hastaları için önerilmez.
Delisi olduğum ilkbahar sebzesi olan baklayı Şubat ayında Real in sebze reyonunda görünce 10 - 12 TL olan fiyatına aldırmadan hemen 550 - 600 gr kadar poşete doldurdum. Annemden öğrendiğim tarifle yaptığım zeytinyağlı bakla tarifini annemin “tencerenin dibini kaplayacak kadar zeytinyağı”  gibi ölçülerini “1 çay bardağı zeytinyağı” gibi anlaşılır hale getirerek aşağıda veriyorum.
Zeytinyağlı Taze Bakla
Malzemeler:
  • 600 gr. taze bakla
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • 2 adet kesme şeker
  • Yarım demet dereotu
  • 1 silme tatlı kaşığı un
  • 1 su bardağı su
Tarif:
  1. Baklaları öncelikle temizce yıkayın. Uçlarını kesin 2 parçaya bölün.
  2. Bir tencerede yağı kızdırın ve piyazlık doğranmış soğanları ve sarımsakları rengi sararana kadar bir miktar tuzla ve şekerle kavurun. (Tuz ve şeker soğanın çabuk sararmasını sağlar.)
  3. Baklaları ekleyin. Tahta kaşıkla hepsini karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. 10 dakika kadar baklaları sarartın.
  4. Sürenin sonunda oda sıcaklığındaki suya 1 tatlı kaşığı unu ekleyin. Topak kalmaması için iyice karıştırın. Suyu, tencereye ekleyip, hafifçe tencereyi sallayın. Tencerenin kapağını kapatın.
  5. Baklaları 30 - 40 dakika kadar, tencerenin kapağını hiç açmadan orta ateşte pişirin. Dereotunu ekleyerek 10 dakika daha pişirmeye devam edin. Bu sürenin sonunda suyunu çekecek ve yağına kalacaktır.
  6. Ocağın altını kapatıp, baklalar soğuyana kadar bekleyin. Sonra Servis tabağına alın. Yanına sarımsaklı yoğurt eklemeyi unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder