22 Mart 2012 Perşembe

İnegöl Köfte

İnegöl Köfte

Malzemeler :  
  • 1 kg. dananın döşünden çekilmiş
  • Yarım su bardağı ekmek içi
  • Yarım su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 adet orta boy soğan (rendelenmiş) 
Tarif:
  1. Kıymaya,  ekmek içi, su ve tuz ekleyin. Hepsini 10 dakika yoğurun. Kapaklı bir saklama kabı içinde 24 saat  buzdolabında dinlendirin.
  2. Ertesi gün sabahtan karbonatı ve limonu bir bardağın içinde karıştırın. Köpüren karışımı kıymanın üzerine dökün.
  3. Soğanları rendeleyin ve köftelere katın, hepsini iyice yoğurun.
  4. Kıymalardan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Şekil verin. Saklama kabına dizip akşama kadar tekrar buzdolabında dinlendirin. (Eğer köftelerin hepsini pişirmeyecekseniz, ayırdıklarınızı dinlendirmeden buzluğa kaldırabilirsiniz.)
  5. Akşama kadar dinlenen köfteleri pişirmeden 10 dakika önce buzdolabından çıkartın. (Biraz, oda sıcaklığında bekleyen köfteler kendilerini bırakıp daha iyi pişiyorlar.)
  6. Izgara  tavasını  orta ateşte iyice kızdırın. Köfteleri, yağsız tavada arkalı önlü ızgara yapın.( Ayrıca köftelerinizi  mangalda veya önceden 200 C derece ısıtılmış fırında 15-10 dakika pişip, servis yapabilirsiniz)
  7. Yanına kimyon, kırmızı tozbiber, sumak, kekik gibi baharatlar ve biber turşusu, domates, piyaz ya da patates kızartması  ekleyip servis yapabilirsiniz.
NOT : Buzluktan çıkardığınız köfteleri çözdürmeden, hemen pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder