23 Mart 2012 Cuma

Ev Yapımı Ketçap


Ev Yapımı Ketçap

Malzemeler :
  • 3 kg. domates
  • 4 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet iri kırmızı biber
  • 100 gr. toz şeker
  • 200 ml. elma sirkesi
  • Çeyrek tatlı kaşığı toz hardal
  • 1.5 tatlı kaşığı kereviz tohumu
  • 1.5 tatlı kaşığı tane yenibahar
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1.5 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 1.5 tatlı kaşığı tane karanfil
  • 1 parça tarçın çubuğu
  • 1 diş sarımsak
  • Toz acı biber (isteğe bağlı)
  • Tuz
Yapılışı :
  1. Bütün sebzeleri iyice yıkayın. Domatesleri iri iri doğrayın. Kuru soğanları dörde bölüp, ince ince dilimleyin. Kırmızı biberin çekirdeklerini ve beyaz süngerimsi kısmını çıkarın. İri iri dilimleyin. Doğradığınız malzemeleri kalın tabanlı bir tencereye koyun. Orta ateşte, ara sıra karıştırarak, malzemeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. 
  2. Pişen sebzeleri iri delikli bir süzgeçten geçirin ve tekrar tencereye koyun. İçine, toz şekeri, elma sirkesini ve toz hardalı ekleyin. 
  3. Kereviz tohumunu, tane yenibaharı, defne yaprağını, tane karabiberi, tane karanfili, tarçın çubuğunu, 10cm x 10 cm. ebatlarında kestiğiniz tülbentin içine koyun. Ağzını sıkıca bağlayıp, küçük bir baharat kesesi yapın. Baharat kesesini, sosun içine daldırın. Sarımsağın kabuğunu soyun. Bıçakla üzerine bastırıp, hafifçe ezin. Tencereye ekleyin. Bütün malzemeyi yavaş ateşte, ara sıra karıştırarak, pişirmeye başlayın.
  4. Koyulaşma süresi, domatesin sululuğuna göre 30 -60 dakika arasında değişebilir. Sos iyice suyunu çekip baloncuklar çıkmaya başladığında olmuş demektir.
  5. Ketçaba tadını veren, içine eklenen baharat karışımı olduğu için, pişirme esnasında arasıra tadarak baharat derecesini kontrol edin. Yeterli olduğunu hissettiğinizde, keseyi çıkarın. yaklaşık 60 dakika pişirdiğim ketçabın, kırkıncı dakikasında keseyi çıkarın. Sosu, bildik kıvamına ulaşıncaya kadar pişirin. İnmesine yakın, tuzunu ve biberini ekleyin. Ocağın altını kapatın. Sosun içindeki sarmısağı çıkarıp, atın. 
  6. Ketçabı hala sıcakken kavanozlara paylaştırın. Kapağını kapatıp, ters çevirin. Soğuyuncaya kadar böyle tutun. Soğuyan kavanozları düz çevirin. Kapaklarını iyice sıkıştırıp, buzdolabına kaldırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder